Neler Hakkında Yazıyorum?

9 Eylül 2023 Cumartesi

Eylül 2023 Meydan Okuması *9

Merhabalar. 

9- Bize bir nasihat vermenizi istesek?

Ooo tam adamına denk geldi. Bir nasihat verecek olsam benim gibi olmayın derim herhalde. :D

Ay düşüneyim biraz. Nasihat olmasın da tavsiye olsun benimki. Öncelikle benden büyüklere tavsiyem gençlerle diyaloğunuzu hep koruyun. Onlara üstten bakan, eleştiren bir yerden değil de koruyan kollayan ve onların kararlarına saygı duyan bir yerde olduğunuzu onlara hissettirin. Her insanın karakteri farklıdır ama en önemli şeyin iletişim olduğunu ve her konuda konuşularak ortasının bulunacağını öğretin. Çocuğu olanlar sosyal medyada takıldıkları yerlerden haberiniz olsun. Kpop mu seviyor siz de dinleyin, oyun mu oynuyor en azından bir el siz de yanında oturun size öğretsin, oyun hakkında konuşsun. İdollerin resmini asıyorsa kızmayın bu kim deyin. Tanımaya çalışın o kişiyi. Daha başka ilgi alanları için de geçerli bu. Eleştirip, kızıp dönüp gitmeyin. Tanıyın onları. Biliyorum çocuk büyütmek zor çoğu şeyi insanın kafası kaldırmıyor bir süre sonra. Ya da belki insan daha sabit düşünüyor çoğu konuda çağı anlamıyor ama mış gibi yapın. Ne yapıyorsa çocuk yanınızda yapsın. Maddi konularda da öyle. Yemeğe çıkarın, sinemaya, bowlinge, kafeye. Arkadaşları ile yapmak isteyeceği şeyleri önce siz onunla yapın. İlk defa arkadaş ortamında görmesin. O zaman emin olun daha aklı başında oluyor insan. Bilmiyorum benim kendi hayatımda gözlemlediğim şeyler bu. Çocuk sahibi olunca nasıl düşünür insan ya da nelere gücü yeter henüz bilemem ama ben bu şekilde düşünüyorum şu an.

Kendimden küçükler ve yaşıtlarım için de -ve kendim de geçerli olmak üzere- yapmak istediğiniz şeyleri ertelemeyin diyebilirim. Ve asla geç olduğunu düşünmeyin. Bol bol okuyun, spor yapın. Doğayı gözlemleyin, temiz hava alın. Küçük mutlulukları keşfedin. Çevreden gelen negatif şeylere çok kulak vermeyin. Sosyal medya kullanımında efendi siz olun. Bol bol kendinizi dinleyin, kendinizin farkında olun. Mutlu olmaya çabalayan ve çevresine de mutluluk vermeye çalışan biri olun. Aile ilişkilerini sağlamlaştırmaya uğraşın. İnsanlarla bağ kurmaya, daha sabırlı, daha ılımlı olmaya uğraşın. Bazılarının saçma geldiğini ya da bizden bağımsız olduğunu biliyorum ama insanlar arasındaki ilişkiler düzelmezse hayatın tadının pek de yerinde olmayacağını düşünüyorum. Çünkü kendi başımıza değiliz hiçbir zaman. Başkalarından bağımsız olabiliriz ama onlara mağruz kalıyoruz. Onlar da bize. O yüzden ne kadar iyileştirme yönünde olursa gönlümüz o kadar güzellikler artar diye düşünüyorum.

Yani diyebileceklerim bu kadar. Dediğim gibi nasihatten ziyade sanki böyle olursa daha iyi olur diye düşündüğüm tavsiyelerim bunlar. Başkasına söylerken en çok kendime söylediğim sözler. Bazen durup kendime baktığımda bu yaptığın olmadı, bu konuşma tarzı sana yakışmadı deyip düzeltmeye çabalıyorum. Aynı onun gibi bu yazdıklarımda.

Bu kadardı.

Mutlulukla kalın. 

8 yorum:

  1. Çok güzel tavsiyeler, umarım dikkatlerini çeker.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim. Umarim faydasi olur. :)

      Sil
  2. Çok güzel ve doğru dediklerin :)

    YanıtlaSil
  3. piki güzeldi teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. :) Azıcık bilmişlik yaptım.

      Sil
  4. Çok güzel yerden yaklaşmışsın bence bu soruya. Misalen ben hatırlıyorum da ergenliğimde liseye gittiğim dört sene boyunca Daniel Radcliffe namı diğer Harry Potter'ın resmi çerçeve içinde başucumda durdu. Babam ne sinir olurdu, annem de soranlara damadım diyordu. :D
    Haftasonu 3.5 yaşındaki danamla beraber ıslak hamburger ve japon keki yemeye gittik, gerekli herşeyi ben öğretiyorum. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel. Şimdi mutlulukla hatırladığınız anılar var. Çok teşekkür ederim. :)

      Sil