Neler Hakkında Yazıyorum?

15 Aralık 2020 Salı

Harem Suare - Film

Merhabalar.
Bir süre önce Ferzan Özpetek'in Hamam isimli filmini izlemiştim. O yazıdan sonra pek çok Ferzan Özpetek filmi önerisi geldi. Bugün ise o önerilerden biri olan Harem Suare filmini izledim.
Aslında tarihe hiçbir zaman ilgim olmadı. Sadece öğrenmeye sorumlu olduğum şeyleri öğrendim. Çoğu zaman tarih okumak dayanılmaz kalp ağrıları ve sinir harpleri ile geçen bir sürece dönüşüyor benim için. Seneler öncesinin bile bugünden bir farkı olmaması halimize acımama neden oluyor. Neyse buralar benim çenemi açan yerler. Bunları bırakalım da filmi konuşalım.
Filmin konusu şöyle; Abdülhamit döneminde bir haremi anlatan filmde Safiye isimli bir cariye vardır. Bir gün sultanın dikkatini çeker. Bunu firsat bilen harem ağası Nadir, Safiye ile işbirliği yaparak onu sultanın gözdesi olması için destekler. İstenen olur ve Safiye sultanla evlenir. Ama Nadir ve Safiye arasındaki aşk da giderek güçlenmektedir. Gerek harem içindeki entrikalar gerek ülkenin içinde bulunduğu siyasi durum giderek gergin bir hal almıştır. Biz film ilk başladığında bir tren garında oturan bir kadın görürüz. Daha sonra yanına gelen başka bir kadın ile sohbet etmeye başlarlar. Onlar anlattıkça biz de zamanında o haremde neler olduğunu, kadınların kimliğini ve başlarından geçenleri öğreniriz. 
***Spoiler***
Filmde Hamam filminde önemli bir yer tutan sigara tutucuyu görürüz. Bu bize göz kırpar başta.
Bir geçmiş bir şimdiki zaman arasında geçen sahneler gercekten bir hikayenin içinde gibi hissettirdi. Koyduğum fotoğraflar zaman sırasına göre ve hoşuma gidenlerden oluşuyor. Yavaşça sahnelerde gezinebilir ve satır arası yorumlarımı okuyabilirsiniz. 



Hamam'da çok ilginç bulduğum o aksesuar meğerse saraydan geliyormuş. Hayatımda bir tane de olsa böyle bir yadigara sahip olmak isterdim. Geçmişin büyülü havasını taşıyan, onca acıyı bir tül arasında masalsı bir hale büründüren bir yadigar.





Filmde Abdülhamit'i Haluk Bilginer canlandırıyordu. Padişahın kısımları çok ayrıntılı işlenmemişti. O anlatılan haremin mahremiyetini filmde de görüyorsunuz. Hatta sonlara doğru askerler haremi bastığında o mahremiyetin kırılmasıyla gelen tedirginliği hissettiriyor film size.

Hamam filminden Anita'da karşımıza çıkıyor bu filmde. O zamanlar genç ve acemi biri. O anlatılan hamam sahibi, görmüş geçirmiş kadından eser yok. Yeni tanıştığı Safiye'ye nasıl bu kadar güçlü olduğunu sorarken kendini asla o kadar güçlü olabilecek biri olarak görmüyor belli ki. Tahmin ettiğim gibi ablasına ihanet eden ve yol açtığı mutsuzluktan kaçan bir genç kadın. Ne tuhaf, Safiye Mısır'a geçmeden İstanbul'a uğra dediği için belki de gitti oraya ve hayatındaki eksikliği bulup tamamlandı. Hayatın karşımıza çıkardığı hiçbir şey boş değil sanırım.









 ***Spoiler son.***

Filmde dekor ve kostümler muhteşemdi. Zaten sanat yönetmeni bu filmle ödül almış. Osmanlı'nın şatafatını ve batılı tarzı yaşantısını görebilecegimiz dekorlar vardı. Bu son kurduğum cümle lisede bize Osmanlı'nın yıkılmasının nedeni olarak gösteriliyordu. Doğru mu değil mi orasını bilemem. Ama o kadar aklımda kalmış ki böyle yazmak istedim. 
Harem Suare, gerçekten beğendiğim bir film oldu. İzlemeyi düşünenler için güzel bir tercih olabilir. Favori filmim diyemem ama sevdiğim bir film. Evet benden bu kadardı. Umarım okurken keyif almışsınızdır. İzlemeyi düşünenlere iyi seyirler.
Mutlulukla kalın.

15 yorum:

  1. İlk kez görüyorum bu filmi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ilk defa Deeptone sayesinde duydum. Tesekkurler yorumunuz icin. :)

      Sil
  2. Bloğunuzu takipteyim! Çok güzel yayınlarınız var. Severek okuyorum. Bende sizi bloğuma beklerim.
    https://yusufakmann.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  3. Harem Suare filmini çok duydum. Ferhan Özpetek filmlerini de merak ediyordum. Konu benden ziyade eşimin ilgisini çekecek muhtemelen. Padişah eşleriyle ilgili bir sürü kitap okumuştu:) Onunla birlikte seyredebiliriz belki, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarihi bilen biri için daha zevkli olabilir. Ben pek bilmediğim için senaryo şeklinde yaklaştım olaylara. Rica ederim. İyi seyirler. :)

      Sil
  4. hamam ve harem suare evet iyileer :) bi deee cahil periler, kutsal yürek, karşı pencere, bunları da kaçırmaa, bunlar daha da iyiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet onlar da sırada. Sen deyince eklemiştim izlemek istediklerimi. İzleyeceğim vakit buldukça. Teşekkürler. :)

      Sil
  5. Bir dönem çok konuşulan bir filmdi. İnternette bulursam izleyeceğim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek çok sitede mevcut bulursunuz mutlaka. Yormunuz için teşekkürler. İyi seyirler. :)

      Sil
  6. Izledigim bir filmdi. Hamamı da izlemiştim. Sizin satir aralarınızı da okudum. Bazi detayları unuttuğumu farkettim. Yeniden izlenebilir🙂 sevgiler

    YanıtlaSil
  7. İzlersen beğenirsin umarım. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil