Neler Hakkında Yazıyorum?

5 Mayıs 2017 Cuma

Sapmalardan Seçmeler #2

Merhabalar.
Uzun zamandır aklımda olsa da daha yeni yazmaya başladığım, serimin ikinci yazısı olan, tavsiye ve izleyip-dinledim bir de paylaşayım niyeti taşıyan yazıma hoş geldiniz.
Unutmadan yarın Öneri Makinesinin meydan okuması başlıyor.'30 şarkı meydan okuması.' Ben katılacağım. Birkaç şarkıyı belirledim bile siz de onun sayfasına yorum yapıp katılabilirsiniz.
Lafı uzatmadan öneriler geçmek istiyorum. Ancak baştan uyarayım. Genel olarak Asya yapımları izlediğim için -ki bunun en büyük nedeni alt yazılı ve indirip izleyebileceğim sitelerin çokluğudur.- dizi-filmler de o taraf ağırlıklı olacaktır. Çok seveni kadar hiç sevmeyeni olduğunu da biliyorum ve diyorum ki konuyu sevdiyseniz bir şans verin. Dili farklı geliyor, görünüşleri değişik, ergen işi falan diye düşünmeyin. :D

1. Perfect Proposal - Güney Kore - 2015
Filmdeki baş roller süper bir oyunculuk yeteneğine sahipler. Başka yapımlarında da severek izlediğim bir ikili. Hatta Im Soo Jung'un yüzünde Asya'nın egzotik güzelliği var bence. Konusu şöyle kızımız arkadaşı yüzünden tefecilere borçlanmıştır. Peşindeki adamlardan kurtulmak isterken karşısına bir iş teklifi çıkar. Yaşlı bir adama hasta bakıcılık yapacaktır. Görüşmeye gittiğinde işin aslının hasta bakıcılığı olmadığını öğrenir. Adamın oğlu mirasını almak için kızın adamla evlenmesini ve mirası yarı yarıya paylaşmayı önerir. Başta tereddüde düşse teklifi kabul eden kızımızı bekleyen düşündüğü şeylerden çok başkadır.
Sonlarına doğru aşırı şaşırmıştım. En son sahnede kızın sorduğu soru da ise kadınlar neden hep duygusal diye yakındığım doğrudur.

2. S Diary - Güney Kore - 2004
Kim Sun Ah gibi başarılı bir oyuncunun etrafında dönen komik ve yürek burkan bir hikaye. Ona eşlik eden şimdinin jönü olan erkek oyuncuların da gençlik hallerini izleme şansı buluyoruz filmde. Başlangıçta kızımıza erkek arkadaşı ilişkide onu çok sıktığını ve buna benzer şeyler söyleyip ilişkinin yürümediğini anlatır. Onu her şeye zorladığını falan iddia eder. Eğer isterse eski sevgililerine onu hiç sevmişler mi diye sormasını söyler. Kızımızda bunun üzerine önceden hayatına giren üç erkeğe bu soruyu sorar. Kalbini kıran cevapları alması üzerine her ilişki esnasında tuttuğu günlükleri iyice didikleyip her birine dava açar. Ama para vermeye de niyetli olmayan erkekler için sancılı zamanlar başlamıştır. Her birinin hassas noktasını iyi bilen kızımız hepsinden intikam almak için çalışmalara başlar. Sonunda davadan alacağı paraları çatır çatır yemenin hayaliyle hırslanmaya devam eder. Peki sizce asıl cevap nedir? Onu hiç sevmişler mi?
Filmin sonu bu cevabı öyle güzel veriyor ki. Her anında eğlendiğim bir filmdi.

3. Leylekler - ABD - 2016
Yine bir animasyon sıkıştırdım araya. Konusu şöyle, zamanın da bebekleri leyleklerin getirdiği bir şirket varmış. Ama talep azalınca şirket iş değiştirip kargo işine girmiş. Fabrikayı titizlikle yöneten müdür Junior işe yaramayan bir elemanı başından savmak için bir yerde görevlendirir. Bu eleman bir insandır ve teslimat zamanında onu götüren leyleğin bebeği sahiplenmesiyle fabrikada büyümüştür. Yanlışlıkla bebek yapma makinesi çalıştıran bu iki kafadar bebeği bir aileye teslim edip bu olay hiç yaşanmamış gibi yapmak isterler. Ama aksilik peşlerini bırakmaz. Tabi bir de dünya da ailesinin ilgisizliğinden sıkılan ve bir kardeş bekleyen sevimli afacanı unutmamak gerek.
Ailenin işlerine olan düşkünlüğünden sıyrılma anı çok güzeldi. Hep beraber izlenecek güzel bir animasyon.

4. Poongsan - Güney Kore - 2011
Kim Ki Duk'u hiç duydunuz mu? Her filmi acayip konuları anlatır. Toplumda en yanlış denecek ne varsa hep o olaylar etrafında döner. Her filmi güzel diyemem ama hepsinin farklı olacağından emin olabilirsiniz. Bu film de onun yapımcılığında çekilmiş. Süper bir şeydi.
Kuzey-Güney ikililiğini ve siyasi anlaşmazlıklar yüzünden zorluk çeken insanları anlatan bence eleştirel bir film. Hele baş rolün o silahları bir bir kapıdan içeri attığı sahne manidardı.
Konusu, Kuzey Kore ve Güney Kore arasında teslimatçılık yapan bir adamla başlar film. Kendi yöntemleriyle sınırdan kaçmanın bir yolunu bulmuş ve birbirinin özlemini çeken insanlara bir nevi yardımcı olmaktadır. Bir gün güneye sığınmış kuzeyli bir siyasetçinin isteği üzerine yeniden bir işe çıkar ondan sonra da asıl macera başlamış olur.
Filmde baş roldeki adamın konuştuğunu hiç duymuyoruz. Kim Ki Duk'un çoğu filminde de karakterler konuşmaz zaten. Başta filmleri pek değer görmese de şu an uluslara arası ödülleri olan bir yönetmen kendisi. Herkesin sevebileceğini pek sanmıyorum filmlerini ama bazıları şansı hak ediyor.

5. ATM Error - Tayland - 2012
Süper bir komedi. Her sahnesine, her karakterine güldüm. Jib ve Sua aynı bankada çalışan bir çifttir. Ama şirketinde çok önemli bir kuralı vardır. şirket içi ilişkiler yasak. Bu sebeple aralarında yine bir kavga çıkmıştır. Sua da bir anda hadi evlenelim demiştir. Kızımız ne olduğunu anlamadan bir gecede düğün planlanır. Ama bu sefer başka bir sorun çıkar 'kim işten ayrılacak?'. Çiftimiz bunu tartışa dursun bankanın atmlerinden biri hata verir. Para çeken herkese iki katı ödeme yapmaktadır. Aksilik bu ya atmyi gösteren tüm kameralar kapanmış ve sadece hesap hareket listesi gözükmektedir. Yani kimler fazla para aldı bilinmiyordur. Çiftimiz bunun üzerine bir iddiaya girer. Kim o kişileri en önce bulursa diğeri işi bırakacaktır. Birbirilerine kaybetmek istemeyen iki inatçı keçi bakın hırs uğruna ne hallere düşmüş?

Şimdi müzik.

1. Muse - Endlessly
Bayılıyorum bu şarkıya.

2. Muse - Falling Away With You

3. Hypnogaja - Here Comes The Rain Again 

4. Bryan Adams - Here I Am


5. Bryan Adams - Please Forgive Me

Sesine bayıldığım adam. 
Evet bir kez daha müzik iyi ki var.
Mutlulukla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder