Neler Hakkında Yazıyorum?

19 Ekim 2018 Cuma

Nakışla Süsleme Çalışmam

Merhabalar.
Tüm gün zamanım olmasına rağmen akşam olunca sanki hiçbir şey yapmadan tüm o zamanı çöpe atmış gibi günlerdeyim şu sıralar. Ve çevremde çoğu kişiden de aynılarını duyuyorum. Zaman kavramını çok farklı hissetmeye başladık sanki şu son zamanlarda. Böyle bir giriş yapmamın nedeni ise neredeyse iki hafta önce bitirdiğim işlememin yazısını şimdi yazmaya başlamış olmam. Bir şeyleri erteledikçe beni geriye çekiyorlar maalesef.
Neyse biz konumuza dönelim. Önceki yazımda kanaviçe ve nakış işlerine merak saldığımı söylemiştim. Bugün de el nakışı tekniği ile yaptığım bir kalemlik veya makyaj çantasını -artık ne olarak kullanılırsa- tanıtmaya geldim.


Şekilde görmüş olduğunuz gibi etamin kumaştan üzerine seçtiğim deseni işlemek suretiyle bir çanta hazırladım. Öncelikle benim kumaşım sık bir dokumaya sahip olmadığı için sürekli kenarlarından ipler çıkıyordu. O yüzden kenarlarını önce birbiri üzerine katlayıp makine dikişi denen back stitch tekniği ile diktim. (İşleme üzerinde yaptığım teknikleri kaynaklarla beraber birazdan yazacağım.) Ben yaparken işleme yapacağım tarafa doğru katlamışım kenarlarını ve resimde de görüldüğü gibi ağız kısmında fırfırlı bir görüntü oluştu. Bunu bilinçli yapmamıştım ama gözüme kötü görünmediği için böyle kalmasına karar verdim. Tek sorun arada dikişin dışında kalan kısımlarda ipler çıkabiliyor. O zaman da onları söküp çıkarıyorum.
Daha sonra kumaşın üzerine istediğim şekli kopya kağıdı ile çizdim. Düz bir şekilde çizmeye özen gösterin lütfen. Çünkü kumaş üzerine kareler sıralanmış şekilde ve eğik çizilince yamuk durabilir.

Daha sonra ise kumaşımı kasnağa gerdim. Bundan sonrası ise işleme kısmı.
İşleme bitince isterseniz bir kumaş yapıştırıcısı ile ters tarafını yapıştırabilirsiniz ki yıkanınca sökülmesin. Ama ben bu çantayı yıkamayacağım için yapıştırıcı sürmedim. Yapıştırıcıyı da çok hafif sürün ki arkaya bulaşmasın. İpinizin rengini ve yumuşak dokusunu zedeler. Göze batan bir görüntü oluşabilir.
İşlemenin arkadan görüntüsü

Artık dikiş aşamasına geldik. Kumaşımı işlemenin olduğu taraf içte kalacak şekilde katlayıp kenarlarını teyelleyerek diktim. Ki ters çevirince dikişler gözükmesin.

Ağız kısmının oraya da iki düğme diktim. Ben fermuar yerine kapak gibi bir görüntü olmasını istediğim için üst kısımda biraz kumaş bırakmıştım katlarken siz bunu göz önünde bulundurun. Daha sonra da düğme deliklerini yaptım. Lastik bulamadığım için başta iple halka yapmıştım ama o da çantanın ağzını kapatıp açmada kolaylık sağlamadı ben de delikleri kesip uhu ile yapıştırdım. Kuruması biraz zaman alıyor ama kuruyunca sert bir doku oluşuyor ve ipler sökülmüyor. Başta düğmeyi geçirirken zorlanabilirsiniz ama birkaç kere yapınca delik rahat bir form alıyor.

Şimdi kullandığım tekniklere geçelim.

Ben bunları numaralandırdım. Aşağıya isimlerini yazacağım üzerilerine tıklayarak daha önce önerdiğim sitedeki yapılışlarını görebilirsiniz.

Burada bir not girmek istiyorum 5 numaralı teknikte içini dolduracağınız şeklin önce orta kısmından bir çizgi geçerseniz iple ve devamında sağa ve sola doldurursanız şekil daha düzgün oluyor. Diğer türlü yani bir köşeden başlayıp diğerine doğru işleyerek gittiğinizde yamuk yada bozuk şekli oluşabiliyor.

Evet benim söyleyeceklerim bu kadar. Yeni yeni Punch nakışına da başladım ama bir türlü beceremedim kumaşı yırtıp duruyorum. Elimi de kestim o hırsla. Artık işi kıvırırsam onu da yazarım sizlere.
Kendinize iyi bakın.
Mutlulukla kalın.

5 yorum:

  1. Çokkk güzelll, ba-yıl-dım. Çok yeteneklisin :). Bir mektup arkadaşım cross stitch malzemesi gönderdi çok güzel içinde her malzemesi var ama ilk denemede beceremedim. Şansımı denemeye devam edeceğim çünkü çok tatliş şeyler şekil a yani senin fotoğraflarında görüldüğü gibi. Eline sağlık :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O senin guzel bakmandan kaynaklaniyor canim. Tesekkur ederim. Eminim cok guzel seyler yapacaksin sen de. Biraz alismak gerek basta ama sonrasi zevkli. Merakla calismalarini bekliyorum o zaman. :)

      Sil
  2. Çok tatlı olmuş, güzel el işleri geliyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim. Vaktim bol degerlendirmeye calisiyorum. :)

      Sil